Zanimivosti

Gledališka predstava o Simonu Gregorčiču

15. septembra je bila v novogoriškem gledališču premierno uprizorjena gledališka predstava o Simonu Gregorčiču, z naslovom "Kdor sam do večera potuje skozi svet". Predstava bo ponovno na sporedu 15. oktobra. Več o predstavi si lahko preberete na spletni strani rtvslo.si.


Preroškost pesmi Soči

Reka Soča

Simon Gregorčič je v pesmi Soči napovedal dogajanje ob reki v prvi svetovni vojni. Čeprav je pesem Soči izšla že leta 1879, je pesnik v njej predvidel vojno, ki je več kot trideset let kasneje divjala ob Soči. Grozečo vojno je opisal s temi besedami:

"Pa oh, siroti tebi žuga
vihar grozán, vihar strašán;
prihrumel z gorkega bo juga,
divjal čez plodno bo ravan,
ki tvoja jo napaja struga —
gorjé, da daleč ni ta dan!
Nad tabo jasen bo obok,
krog tebe pa svinčena toča
in dež krvav in solz potok
in blisk in grom — oh, bitva vroča!
Tod sekla bridka bodo jekla,
in ti mi boš krvava tekla:
kri naša te pojila bo,
sovražna te kalila bo!"

Tale odstavek je en izmed najbolj znanih in pogosto citiranih odlomkov pesmi Soči. Pesem se nadaljuje z nagovorom reki Soči, v katerem ji pesnik naroči, naj v bitki prestopi svoje bregove in uniči tujce, lačne slovenske zemlje. Zaradi teh napovedi so mnogi pesnika označili za preroka, saj se je njegova napoved uresničila. Dejstvo pa je, da se je že nekaj desetletij pred izbruhom vojne vedelo, da v Evropi nastajajo določena trenja, ki se bodo najverjetneje končala z vojno. Pesnik je to vedel in pravilno predvidel, da bodo spopadi potekali tudi ob njegovi preljubi reki Soči, ki ji je posvetil to čudovito hvalnico.Veličasten pogreb

Grob Simona Gregorčiča

Simon Gregorčič je bil za razliko od drugih pesnikov v takratnem obdobju zelo priljubljen že za časa svojega življenja. Po smrti so mu pripravili dolg in slovesen pogreb, čeprav si je želel skromnega. Množica ljudi je njegovo krsto pospremila od Gorice vse do cerkvice Sv. Lovrenca, kjer je pokopan.


Spomin na pesnika še živi

V skoraj vsakem večjem slovenskem mestu je mogoče najti ulico, poimenovano po Simonu Gregorčiču. Gregorčičeva ulica obstaja na primer v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju, Domžalah, Piranu, Izoli, Ajdovščini in še v mnogih drugih krajih. V Kobaridu je osnovna šola Simona Gregorčiča, poleg tega pa tam deluje tudi oktet Simona Gregorčiča.

Že enajst let se vsako leto obletnica Gregorčičevega rojstva obeleži s prireditvijo "Prižgimo lučko pesniku", na kateri učenci in učitelji osnovne šole v Kobaridu pripravijo recital, posvečen pesniku. Letos bo prireditev potekala 13. oktobra ob 18.00 na glavnem trgu v Kobaridu.

Zanimive povezave

Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid
Oktet Simon Gregorčič
Spletna stran turističnega društva Planinski raj Vrsno